ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 
η ποιότητα η πρώτη προτεραιότητα...
 


 
 
 
 

 

 

Το φασόλι είναι μονοετές, με φύλλα καρδιόσχημα και άνθη λευκά ή ρόδινα ή μωβ. Ο καρπός είναι διαφόρων μεγεθών, λίγο κυρτός, σαρκώδης, πράσινος ή κιτρινωπός, σπάνια κυλινδρικός με σπέρματα νεφροειδή άλλοτε μεγάλα άλλοτε μικρά. Ανήκει στα ψυχανθή που σημαίνει οτι δεσμεύει άζωτο της ατμόσφαιρας και το διοχετεύει στο φυτό. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες φασολιών. Υπάρχουν νάνα που γίνονται μικροί θάμνοι αλλά και αναρριχώμενα. Υπάρχουν φασόλια που προορίζονται για αποξήρανση όπως τα φασόλια Πρεσπών που είναι γίγαντες αλλά και μικρότερα. Υπάρχουν φασόλια για νωπή κατανάλωση αλλά και για κατάψυξη. Υπάρχουν φασόλια πλατιά αλλά και μακρόστενα, κόκκινα, κίτρινα με διάφορους χρωματισμούς στο εσωτερικό τους. Ολα όμως έχουν κοινό τρόπο καλλιέργειας. 

 

Ο βλαστικός κύκλος του φασολιού κυμαίνεται από τις 70-140 ημέρες. Γι αυτό η σπορά γίνεται μετά τα όψιμα κρύα. Η φασολιά είναι ευαίσθητη εκτός από τις ψυχρές περιοχές, φοβάται τις άφθονες βροχές, ιδίως κατά την φύτευση και την ωρίμανση, καθώς και την υπερβολική θερινή θερμοκρασία και ξηρασία, που προκαλούν ανθόρροια ή καρπόπτωση και ενίοτε τον μαρασμό και την ξήρανση ολόκληρου του φυτού. Τα φασόλια ευδοκιμούν και δίνουν καλές αποδόσεις σε εδάφη γόνιμα, στραγγερά, ελαφριά, πλούσια σε οργανική ουσία. Έχουν μεγάλη αντοχή σε οξύτητα εδάφους από 3,0-5,5. Τα αργιλώδη και υγρά εδάφη είναι εντελώς ακατάλληλα για τα φασόλια. Για την λίπανση της φασολιάς χρειαζόμαστε πρόσθετη οργανική ουσία περίπου 1,5-2 τν/στρ κοπριά χωνεμένη. Αν δεν διαθέτουμε κοπριά προσθέτουμε αμμωνία μιας και το φυτό αντιδρά καλά στην επίδραση του αζώτου. Επιπλέον δίνουμε ποσότητες φωσφοροκαλιούχου λιπάσματος που είναι απαραίτητο για την σωστή ανάπτυξη του φυτού. Η φασολιά είναι πολύ απαιτητική σε ασβέστιο. 

Η προετοιμασία του εδάφους πρέπει να γίνει σχολαστικά μιας και τα φασόλια έχουν ευαίσθητο ριζικό σύστημα που εισχωρεί βαθιά στο χώμα και αυτό δεν μπορεί να γίνει αν το χώμα δεν φρεζαριστεί 3-4 φορές σε βάθος 50εκ τουλάχιστον. Στις θερμές περιοχές η σπορά γίνεται σε λάκκους ανά 60 εκ κατά τον Μάρτη-Απρίλη, ενώ στις ψυχρές περιοχές τον Μάη ή αρχές Ιούνη. Αν καλλιεργήσουμε σημαντικές εκτάσεις η σπορά γίνεται με μηχανή, ενώ για μικρές εκτάσεις η σπορά γίνεται με τσαπάκι. Σε κάθε λάκκο βάζουμε 4-5 σπόρους. Αφήνουμε μεταξύ των γραμμών απόσταση 80εκ για την καλλίτερη διαχείριση της καλλιέργειας. Για να φυτρώσουν τα φασόλια πιο γρήγορα μπορούμε να τα αφήσουμε μέσα στο νερό για μια μέρα ώστε να μαλακώσει ο φλοιός και να είναι ευκολότερο το φύτρωμα. Η ελάχιστη θερμοκρασία του εδάφους για να φυτρώσουν τα φασόλια είναι 15 βαθμοί και η καλύτερη 27 βαθμοί C. Φυτρώνουν σε 8 μέρες ενώ η ποσότητα ανα στρέμμα είναι 10-15 κιλά σπόρου. 

Όταν τα φυτάκια βγάλουν 4 φύλλα αρχίζουν οι περιποιήσεις. Κανονικά ποτίσματα ανάλογα με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος και της υγρασίας του εδάφους, σκαλίσματα, παραχώματα, ψεκάσματα, λιπάνσεις. Όταν αρχίσει η ανθοφορία λιγοστεύουμε τα ποτίσματα ή ακόμη και τα σταματάμε εντελώς γιατί τα λουλούδια δεν δένουν και πέφτουν. Μετά το δέσιμο των λουλουδιών πρέπει να αρχίσουμε το πότισμα τακτικά ανά 3-5 μέρες, ανάλογα με την υγρασία του εδάφους. Υπάρχουν ποικιλίες που εκτός των άλλων χρειάζονται και κορφολογήματα και αραιώματα για τον καλύτερο αερισμό των φυτών. Οι αναρριχώμενες ποικιλίες θέλουν υποστήλωση που γίνονται με πασσάλους ή χοντρά καλάμια. 

Στο φασόλι επειδή είναι ψυχανθές και δεσμεύει άζωτο της ατμόσφαιρας πρέπει να γίνεται αμειψισπορά δηλαδή μετά να ακολουθούν στο χωράφι  σπανάκι, τομάτα, κουνουπίδι κλπ. Η συγκομιδή αρχίζει 2-3 μήνες μετά τη σπορά. Κάθε 2-4 μέρες μαζεύονται φασολάκια κανονικού μεγέθους. Αν οι λοβοί μεγαλώσουν πολύ γίνονται σκληρά με ίνες που είναι δύσκολο να φαγωθούν. Για τα χαμηλά φασόλια η συγκομιδή αρχίζει από τις 46-65 μέρες ενώ για τα αναρριχώμενα από τις 56-72 μέρες.

Τα φασόλια καταστρέφονται από πλήθος ασθενιών όπως ο περονόσπορος, η φυτόφθορα, το ωίδιο, η ανθράκωση κλπ. Υπάρχει ίωση που καταστρέφει τα φασόλια που λέγεται μωσαϊκό της φασολιάς. Επίσης υπάρχουν πολλά έντομα που κατατρώνε τα φασόλια όπως η μελίγκρα, ο αλευρώδης, ο τετράνυχος κλπ. Γι αυτό πρέπει να τηρούμε ένα αυστηρό πρόγραμμα ψεκασμών ακολουθώντας τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα του κάθε σκευάσματος.

Για περισσότερες πληροφορίες  καλλιέργειας του φασολιού μπορείτε να πατήσετε  εδώ.

 

Η συντήρηση των φασολιών γίνεται όταν είναι στεγνά και μαζεύονται με το κοτσάνι τους. Στο ψυγείο διατηρούνται πάνω από βδομάδα αν είναι μέσα σε νάιλον σακουλάκια. Μπορούν να συντηρηθούν για 2-3 εβδομάδες σε θερμοκρασία +12 μέχρι +4 βαθμούς σε σχετική υγρασία 85%. 

 

 
ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ  ΤΗΛ: 26610 58666 
 
POWERED BY SigmaWeb's SiteBuilder