ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 
η ποιότητα η πρώτη προτεραιότητα...
 


 
 
 
 

 

 
 
Είναι φυτό πολύχρονο, με θαμνώδη ανάπτυξη, φύλλα μεγάλα, μακρουλά, με μεγάλες ή μικρές εγκοπές, λίγο κατσαρά. Ο καρπός είναι σαρκώδης, εσωτερικά κούφιος και άνθη με χρώμα μπλε ή άσπρα. Η αγκινάρα ανανεώνεται κάθε 4-5 χρόνια γιατί η παραγωγή της μειώνεται σημαντικά και ποσοτικά και ποιοτικά. Υπάρχουν και ήμερες και άγριες αγκινάρες οι οποίες είναι και πιο νόστιμες. Σήμερα έχουν αναπτυχθεί υβρίδια αγκινάρας τα οποία παρουσιάζουν εξαιρετικό εμπορικό ενδιαφέρον και ως προς την ποσότητα παραγωγής και ως προς την ανθεκτικότητα στις διάφορες ασθένειες. 
 
Η αγκινάρα ευδοκιμεί σε εδάφη ελαφριά, γόνιμα, νοτερά ή αρδευόμενα, καλά στραγγιζόμενα. Δεν ευδοκιμεί σε όξινα και υγρά εδάφη, που είναι λασπώδη το χειμώνα. Τα κρύα νεκρώνουν την αγκινάρα. Έχει μικρή αντοχή στο pH 7-8. Τα καλύτερα εδάφη είναι τα αργιλοαμμώδη ή αργιλοασβεστώδη, πλούσια σε φυτόχωμα. Το έδαφος θέλει 2-3 οργώματα σε βάθος 20-25εκ και ανάλογα φρεζαρίσματα για να είναι έτοιμο για την φύτευση των μοσχευμάτων της αγκινάρας.
 
Η αγκινάρα πολλαπλασιάζεται με παραφυάδες (παραπούλια) και με σκίσιμο από τα μητρικά φυτά, το Φθινόπωρο ή την Άνοιξη στις ψυχρές περιοχές. Από το φύτεμα μέχρι την ωρίμανση του καρπού χρειάζεται 120 μέρες. Η λίπανση της αγκινάρας είναι απαιτητική σε αζωτο. Πρέπει να λιπαίνεται με χωνεμένη κοπριά, κατά προτίμηση βοδινή, μέχρι 4000κιλά/στρ, συμπληρωμένη από κοκκώδες λίπασμα τύπου 21-5-10+3 Complesal Suprem Compo. Οι βιοκαλλιεργητές μπορούν να εφαρμόσουν και χλωρή λίπανση με βίκο ή λαθούρι. Γενικά πάντως η καλλιέργεια της αγκινάρας δεν προσβάλλεται εύκολα από εχθρούς και ασθένειες γι αυτό και μπορεί να παράγει σχετικά εύκολα βιολογικό προϊόν. 
 
 
 
 
Μόλις μεγαλώσουν τα φυτά αρχίζουμε τα ποτίσματα με κανονικό ρυθμό. Μετά το πότισμα ακολουθεί το σκάλισμα, το ξεχορτάριασμα, τα παραχώματα και τα ξελακκώματα των φυτών που έδωσαν αρκετά παραπούλια. Η συγκομιδή της αγκινάρας γίνεται όταν στην ανθοκεφαλή αρχίζουν να γέρνουν προς τα έξω τα φυλλαράκια της, ενώ ακόμη είναι σφιχτή και κλειστή. Η συγκομιδή κρατά 3-4 μήνες. Κάθε φυτό έχει 8-12 αγκινάρες (τα υβρίδια έχουν περισσότερες). Αφαιρούμε τα ξερά φύλλα, αραιώνουμε και μερικές ανθοκεφαλές, για να μεγαλώσουν οι υπόλοιπες. 
 
Οι αγκινάρες συντηρούνται στους 0 C με σχετική υγρασία 85-95% για διάστημα 1-2 εβδομάδων. Όπως προείπαμε σπάνια προσβάλλονται από ασθένειες ή έντομα εκτός αν έχουμε κακοκαιρία με υψηλή υγρασία από βροχές. Στα υγρά εδάφη και σε εξαιρετικά υγρές χρονιές αναπτύσσονται στη βάση των φυτών διάφορα σαπρόφυτα που σαπίζουν ολόκληρο το φυτό. Επίσης ο περονόσπορος και το ωίδιο προσβάλλουν τα φυτά. Ακόμη και τα σαλιγκάρια αν είναι πολλά μπορούν να κάνουν ζημιά. 
 
 
ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ  ΤΗΛ: 26610 58666 
 
POWERED BY SigmaWeb's SiteBuilder