ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 
η ποιότητα η πρώτη προτεραιότητα...
 


 
 
 
 

 

 

Είναι φυτό μονοετές, με θαμνώδη ανάπτυξη. Έχει βλαστούς μεγάλους, φύλλα χνουδωτά, άνθη λευκά και φέρει στη ρίζα του κονδύλους που είναι και το εδώδιμο τμήμα του φυτού. Είναι ευρύτατα καλλιεργούμενο είδος στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως. Έιναι προϊόν που πέρα από την τροφή που προσφέρει σε ανθρώπους και ζώα, παράγει μια μεγάλη σειρά παραπροϊόντων όπως αιθυλική αλκοολη, πρώτη ύλη για αρώματα, καλλυντικά, βουτυλική αλκοόλη, αμυλόκολλες και πολλά άλλα. Ως τρόφιμο περιέχει βιταμίνη C, υδατάνθρακες, και άμυλο περισσότερο από κάθε άλλο λαχανικό. Η πατάτα ευδοκιμεί σε γόνιμα εδάφη που στραγγίζουν εύκολα. Τα εδάφη που συγκρατούν νερό και υγρασία μεταδίδουν ασθένειες στην πατάτα και έτσι υποβαθμίζεται η ποιότητα παραγωγής. Το pH του εδάφους πρέπει να κυμαίνεται από 7-5,0. 
 
Η πατάτα είναι απαιτητική σε θερμοκρασία. Υπάρχουν όμως ποικιλίες που μπορούν και αποδίδουν ικανοποιητικά σε όψιμες φυτεύσεις και σε χαμηλές θερμοκρασίες. Μεταξύ σποράς και συγκομιδής μεσολαβούν από 90-200 μέρες ανάλογα με την ποικιλία. Για να φυτρώσει η πατάτα θα πρέπει η θερμοκρασία να υπερβαίνει τους 8 C. Ο πατατόσπορος που θα χρησιμοποιηθεί πρέπει να είναι πιστοποιημένος και εγγυημένος. Το βάρος των κονδύλων που είναι για σπορά πρέπει να είναι 45-70 γραμμ. Αν οι πατάτες που θα φυτευτούν είναι μεγάλες τότε κόβονται στα δύο ή στα τέσσερα, όμως θα πρέπει το κάθε κομμάτι να έχει 2-4 μάτια. Το κόψιμο πρέπει να γίνει 5-6 μέρες πριν το φύτεμα για να θρέψει η πληγή. Θέλει πολύ προσοχή το κόψιμο γιατί ο πατατόσπορος δεν είναι ούτε ρίζα ούτε σπόρος. Είναι ένας υπόγειος βλαστός που αποθηκεύει τροφές. Σαν υπόγειος βλαστός έχει μάτια και σε μια ώριμη πατάτα τα καλύτερα μάτια είναι της κορυφής. Γι αυτό και όταν αφήνουμε τον πατατόσπορο να βγάλει μάτια πρέπει να τοποθετείται όρθιος σε καφάσι σε μέρος φωτεινό ώστε τα μάτια να είναι κοντά και σκούρα. Για ένα στρέμμα χρειαζόμαστε 150-190κιλά πατατόσπορο ανάλογα με το μέγεθος των κονδύλων και τις αποστάσεις φυτέματος. 
 
 
Προετοιμάζουμε το έδαφος με 2-3 φρεζαρίσματα ανάλογα με την δομή του εδάφους και την υγρασία του. Προσθέτουμε το απαραίτητο κοκκώδες λίπασμα τύπου 11-15-15 Nutri Plus Φυτοθρεπτική σπέρνωντας το σε όλη την έκταση που θα φυτέψουμε ομοιόμορφα είτε με το χέρι είτε με μηχάνημα. Στη συνέχεια με ειδικό μηχάνημα φτιάχνουμε σαμαράκια πλάτους 1 μ και βάθους 50εκ. Αυτό γίνεται γιατί η απόδοση της πατάτας επηρεάζεται και από την στράγγιση του νερού και από την αλατότητα του εδάφους. Με αυτή την διαμόρφωση επιτυγχάνουμε μείωση της αλατότητας με αποτέλεσμα αυξημένες αποδόσεις. Πάνω στα σαμαράκια φυτεύουμε σε λακουβάκια σε απόσταση 50-70εκ τον προφυτρωμένο πατατόσπορο. Αφού φυτέψουμε τον πατατόσπορο μπορούμε να εφαρμόσουμε ζιζανιοκτόνο για την καταστροφή ζιζανίων. Για ερασιτεχνικές φυτεύσεις η εφαρμογή ζιζανιοκτόνου μπορεί να παραλειφθεί. Όταν ο πατατόσπορος φυτρώσει και φτάσει τα 10-12 εκ αρχίζουμε τους ψεκασμούς για την πρόληψη του περονόσπορου. Εαν χρειαστεί ποτίζουμε. Για σπορές τον Αύγουστο φροντίζουμε το έδαφος να παραμένει υγρό και όχι ξερό. Αυτό γίνεται με ποτίσματα ανα 3-4 μέρες. Εαν το έδαφος μείνει ξερό υπάρχει περίπτωση οι πατάτες να αφυδατωθούν και τελικά το φυτό να ξεραθεί. Επίσης στις όψιμες φυτέψεις αποφεύγουμε να κόψουμε τον πατατόσπορο και επιλέγουμε μεσαίου μεγέθους πατάτες που είναι πιο διαχειρίσιμες. Τις πρώτες 20-25 μέρες από το φύτρωμα του πατατόσπορου, σκαλίζουμε τα πατατόφυτα ώστε να απομακρύνουμε τα χόρτα και να παραχώσουμε τα πατατάκια που πιθανών προεξέχουν από την επιφάνεια του εδάφους. Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και αργότερα όταν χρειαστεί, φροντίζοντας πάντα να μην τραυματίσουμε τους βλαστούς των φυτών. Ορισμένοι παραγωγοί όταν το πατατόφυτο είναι αρκετά δυνατό με πολλά κλαδιά αφαιρούν ορισμένα για να δυναμώσουν τα υπόλοιπα. Αυτό θέλει προσοχή γιατί ενδέχεται να προκαλέσει ασθένειες στο φυτό. 
 
Η πατάτα είναι αρκετά ευαίσθητη καλλιέργεια. Ταλαιπωρείται από πλήθος ασθενειών, ιώσεων και εντόμων τα οποία είναι δύσκολο πολλές φορές να αντιμετωπιστούν. Είναι από τα φυτικά είδη που δύσκολα μπορεί να σταθεί σαν βιολογική καλλιέργεια σε μεγάλη έκταση. Εκτός από τον περονόσπορο που είναι η κυριότερη ασθένεια, εκτός από την ανθράκωση, το κλαδοσπόριο και το ωίδιο, εκτός από φυτόφθορα, αντιμετωπίζει προβλήματα από έντομα όπως ο δορυφόρος που κατατρώει τα φύλλα, ο τετράνυχος, ο κρεμμυδοφάγος που εξαφανίζει τις πατάτες, και τα λεπιδόπτερα που ακολουθούν τις πατάτες από την στιγμή που βγουν μέχρι και την αποθήκη. Βέβαια υπάρχουν και πλήθος ιώσεων οι οποίες δεν αντιμετωπίζονται εύκολα με τα φυτοφάρμακα που κυκλοφορούν. Γι αυτό το λόγο πολλές εταιρίες παραγωγής πατατόσπορου θέλουν να εισάγουν βελτιωμένες ποικιλίες ή ακόμη και μεταλλαγμένα για την αντιμετώπιση. Χρειάζεται προσοχή και γνώση στην αγορά του πατατόσπορου. Το να μην ψεκάσω καθόλου αλλά ο πατατόσπορος να είναι μεταλλαγμένος δεν αποτελεί σοβαρή επιλογή. Ούτε οι ερασιτέχνες παραγωγοί χρειάζεται να παράγουν τεράστιες πατάτες μόνο και μόνο για να εντυπωσιάσουν τους γείτονες. Υπάρχουν ποικιλίες από πατάτες οι οποίες στην αποθήκη δεν βγάζουν μάτια (ή καλύτερα βγάζουν πολύ μικρά μάτια). Αυτό σημαίνει οτι η ποικιλία αυτή παράγει από μόνη της την ουσία που δεν επιτρέπει την παραγωγή ματιών. Ποιος όμως μας διαβεβαιώνει οτι εμείς που καταναλώνουμε την πατάτα αυτή δεν καταναλώνουμε και την ουσία που εκδηλώνει αυτό το χαρακτηριστικό, και πως αυτή η ουσία δεν είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο? Δεν χρειάζεται να γινόμαστε πειραματόζωα και μάλιστα με την θέλησή μας. 
 
Μετά από 90-120 ημέρες που είναι το σύνηθες, οι πατάτες είναι έτοιμες για εξαγωγή. Οι βλαστοί έχουν ξεραθεί και οι πατάτες αρχίζουν να φαίνονται πάνω στο έδαφος. Η συγκομιδή γίνεται είτε με μηχανήματα είτε με το χέρι. Θέλει προσοχή να μην κοπούν ούτε να τραυματιστούν γιατί σαπίζουν. Επειδή οι πατάτες που βγαίνουν είναι πολλών μεγεθών προσπαθούμε να τις διαχωρίσουμε σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες. Επίσης μπορούμε να τις διαχωρίσουμε σε προσβεβλημένες και σε υγιείς. Τις εντελώς προσβεβλημένες μπορούμε να τις δώσουμε στα ζώα ως ζωοτροφή. Ειδικά για τα χοιρινά είναι πολύ καλή τροφή. Οι πατάτες που είναι προσβεβλημένες αλλά μπορούν να καθαριστούν και να φαγωθούν τις βάζουμε σε πρόχειρα τελάρα και τις καταναλώνουμε μετά από 10-15 ημέρες από την εξαγωγή τους. Δεν τις καταναλώνουμε αμέσως γιατί πρέπει να σφίξουν λιγάκι και να σχηματίσουν καλύτερα τον φλοιό. Οι υπόλοιπες αποθηκεύονται σε τελάρα ή σωρούς μέσα σε σκοτεινές αποθήκες αφού τις πασπαλίσουμε με το ειδικό βιολογικό φάρμακο για την καταπολέμηση των λεπιδόπτερων. Μετά από 60 ημέρες μπορούμε να τις ραντίσουμε με το ειδικό φάρμακο για τα μάτια αν φυσικά θέλουμε. Εαν επιλέξουμε να μην ραντίσουμε τις πατάτες στην αποθήκη εκείνες μετά από καιρό θα βγάλουν μάτια και ουσιαστικά δεν θα είναι κατάλληλες για κατανάλωση. Επίσης οι πατάτες μπορούν να αποθηκευτούν σε ψυγεία στους 4-5 C, και σε υγρασία 90%. Με αυτό τον τρόπο καθυστερούμε τον χρόνο σχηματισμού ματιών και οι πατάτες μένουν αναλλοίωτες για 6-7 μήνες. 
 
 
 
ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ  ΤΗΛ: 26610 58666 
 
POWERED BY SigmaWeb's SiteBuilder