ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 
η ποιότητα η πρώτη προτεραιότητα...
 


 
 
 
 

 

 

 

 Το κρεμμύδι είναι φυτό πολύχρονο αλλά καλλιεργείται ως δίχρονο. Ο βλαστός είναι μακρύς, ο οποίος παρουσιάζεται το δεύτερο ή τρίτο χρόνο. Τα άνθη του είναι μεγάλα, υποπράσινα ή βιολετιά, ενωμένα στην κορυφή του βλαστού ώστε να σχηματιστεί το σφαιρικό σκιάδιο. Το κρεμμύδι τρώγεται ωμό αλλά και μαγειρεμένο. Οι ποικιλίες του έχουν πολλές διαφορές κυρίως ως προς το χρώμα του βολβού που μπορεί να είναι άσπρο, κίτρινο ή κόκκινο. Η καυστικότητα του κρεμμυδιού οφείλεται σε ένα αιθέριο έλαιο που περιέχουν οι βολβοί του. Υπάρχουν κρεμμύδια άσπρα, κόκκινα κίτρινα και με πολλά σχήματα, στρογγυλά , πεπλατυσμένα, στρογγυλά.

Το κρεμμύδι καλλιεργείται σε ελαφριά, γόνιμα εδάφη. Ευδοκιμεί και σε ψυχρά και σε θερμά κλίματα. Οι αποδόσεις του είναι ικανοποιητικές σε εδάφη με μέση σύσταση, οχι πολύ αμμώδη αλλά ούτε σφιχτά και υγρά. Στα βαριά αργιλώδη εδάφη οι βολβοί δεν χοντραίνουν, γίνονται νερουλοί και δεν διατηρούν την ξηρή τους κατάσταση. Στα ελαφριά χώματα έχουν ανάγκη από κοπρόχωμα και πολλά ποτίσματα διαφορετικά τα κρεμμύδια γίνονται καυτερά. 


Για την κατεργασία του εδάφους είναι απαραίτητα δύο με τρία οργώματα ή σκαψίματα με ανάλογα σβαρνίσματα για να ψιλοχωματιστεί το έδαφος. Κατά το όργωμα ή σκάψιμο σκορπούμε την χωνεμένη κοπριά και τα χημικά λιπάσματα. Σήμερα η καλλιέργεια των κρεμμυδιών γίνεται σε τρείς χωριστές καλλιέργειες.

 1) η μιά καλλιέργεια αποβλέπει στην παραγωγή κρεμμυδόσπορου. Η φύτευση γίνεται Φλεβάρη-Μάρτη σε καλά προετοιμασμένα εδάφη με 800-1300κιλά/στρ κρεμμυδομάνες σε βάθος 4-5 εκ και σε απόσταση 20-25 εκ. Το Σεπτέμβρη έχουν ήδη ωριμάσει και οι σπόροι όποτε θερίζονται και μαζεύεται ο σπόρος σε σακιά για αποθήκευση. Η απόδοση ανα στρ φτάνει τα 64 κιλά και είναι μικροί μαύροι κόκκοι σαν μπαρούτι. Ο σπόρος αυτός διατηρείται σε χώρο ξηρό και αεριζόμενο.  

2) Η άλλη καλλιέργεια αποβλέπει στην παραγωγή κοκκαριού. Τον Φλεβάρη-Μάρτη σπέρνεται ο κρεμμυδόσπορος σε χωράφια καλά ετοιμασμένα και λιπασμένα με 2500-4000 κιλά/στρ μαζι με 32 κιλά φωσφορικού λιπάσματος. Αν δεν υπάρχει κοπριά προσθέτουμε 30 κιλά θειικής αμμωνίας μαζί με κάλιο.  

3) Η τρίτη καλλιέργεια είναι για την παραγωγή χλωρών και ξηρών κρεμμυδιών. Η φύτευση του κοκκαριού για κηπευτική καλλιέργεια γίνεται Οκτώβρη-Νοέμβρη, οπότε από Φλεβάρη τα χλωρά κρεμμυδάκια ωριμάζουν. Για την μεγάλη καλλιέργεια όμως που αποβλέπει στην παραγωγή ξηρών κρεμμυδιών η φύτευση του κοκκαριού γίνεται Φλεβάρη-Μάρτη σε βάθος 4-8 εκ που απέχουν 12-15 εκ σε χωράφια καλά ετοιμασμένα και λιπασμένα όπως και στην παραγωγή κοκκαριού. 

Σήμερα η σπορά γίνεται με σπαρτικές-φυτευτικές μηχανές κάτι που ελαττώνει το κόστος. Οι βολβοί ωριμάζουν Ιούνιο-Αύγουστο, οπότε εκριζώνονται και φυλάσονται σε αποθήκες αφού πρώτα ξεραθούν και αφαιρεθούν τα φύλλα. Η απόδοση κυμαίνεται από 2500-3800 κιλά/στρ ξερών κρεμμυδιών.


 

Μόλις μεγαλώσουν τα φυτά, αρχίζουμε τις περιποιήσεις: ποτίσματα κάθε εβδομάδα ή και αραιότερα, αν η υγρασία του εδάφους είναι αρκετή. Μετά από κάθε πότισμα αφού το χώμα απορροφήσει μεγάλο μέρος του νερού, αρχίζουμε τα σκαλίσματα, τα βοτανίσματα την αραίωση των πυκνών φυτών, μαζεύουμε χώμα γύρω από τα φυτά για να αναπτυχθούν νέες ρίζες. Μια ακόμη διαδικασία είναι το τσάκισμα των φύλλων των βολβών λίγο πριν τη συγκομιδή, για να χάσουν τα κρεμμύδια την παραπανίσια υγρασία τους και να διατηρηθούν μεγαλύτερο διάστημα. 

Κατά τη διάρκεια της βλάστησης πρέπει να κόβονται στη βάση τους όλοι οι ανθοφόροι βλαστοί γιατί δεν έχουν κανένα προορισμό και γιατί αδυνατίζουν τα κρεμμύδια. Τα ποτίσματα στην αρχή είναι άφθονα, αργότερα τα περιορίζουμε μόλις κιτρινίσουν τα φύλλα και τα σταματούμε ολότελα 15-20 ημέρες πριν τη συγκομιδή.

 

Όταν τα φύλλα ξεραθούν καλά κατά τον Αύγουστο-Σεπτέμβρη μαζεύουμε τους βολβούς και τους διατηρούμε σε μέρος στεγνό και αεριζόμενο. Οι βολβοί έχουν διάφορα σχήματα και χρώματα αναλόγως την ποικιλία. Μόλις κιτρινίσουν τα φύλλα κάνουμε το λεγόμενο πάτημα (τσάκισμα) των φύλλων για να χοντρύνουν οι βολβοί. Το ξερίζωμα των κρεμμυδιών γίνεται εύκολα με το χέρι όταν το χώμα γίνει υγρό ή αν είναι αμμουδερό διαφορετικά κάνουμε χρήση ειδικού εργαλείου. Σε μεγάλη καλλιέργεια κρεμμυδιών το ξερίζωμα γίνεται με ειδικό μηχάνημα. Τα χλωρά και τα ξερά κρεμμύδια διατηρούνται στο ψυγείο στους 0- +2 C με σχετική υγρασία 65% για 3-8 μήνες. 
 
Τα κρεμμύδια ταλαιπωρούνται από πολλές ασθένειες όπως ο περονόσπορος, η σκωρίαση, ο βοτρύτης, το ωίδιο κλπ. Χρειάζονται προληπτικό ψέκασμα κάθε 15 ημέρες από τότε που θα σκάσουν τα πρώτα φύλλα μέχρι και 15 μέρες πριν τη συγκομιδή. Επίσης τα κρεμμύδια προσβάλλονται από πολλά έντομα πολλά από τα οποία βρίσκονται ή διαχειμάζουν στο έδαφος όπως ο κρεμμυδοφάγος και ο θρίπας. 
 
 

 

 

 
ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ  ΤΗΛ: 26610 58666 
 
POWERED BY SigmaWeb's SiteBuilder