ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 
η ποιότητα η πρώτη προτεραιότητα...
 


 
 
 
 

 




Το αγγούρι είναι ετήσιο φυτό, με βλαστούς γωνιώδεις, τραχείς, που φέρει κίτρινα άνθη, αρσενικά και θηλυκά που βρίσκονται στο ίδιο φυτό (μόνοικο). Σήμερα τα αγγούρια που καλλιεργούνται είναι ως επι τω πλείστων υβρίδια δηλαδή βελτιωμένες ποικιλίες ως προς την απόδοση, το σχήμα, το μέγεθος του καρπού, την ανθεκτικότητα στις ασθένειες και την συμπεριφορά του καρπού μετά την συγκομιδή. Επίσης τα υβρίδια έχουν μόνο θηλυκά άνθη (ή σωστότερα, με πολύ μικρό ποσοστό αρσενικών) τα οποία κάνουν αγγούρια χωρίς γονιμοποίηση. Τα αγγούρια που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην αγορά είναι τα υβρίδια θερμοκηπίου και υπαίθρου καθώς και τα μακριά αγγούρια που το μήκος τους ξεπερνά τα 33εκ όπως και τα μικρά αγγούρια που το μήκος τους δεν ξεπερνά τα 16 εκ. Τα αγγούρια θερμοκηπίου φέρουν λαμπερό πράσινο χρώμα με ραβδώσεις χωρίς αγκάθια ενώ τα υπαίθρου είναι περισσότερο σκούρα με ελαφριές έως καθόλου ραβδώσεις και μικρά λίγα αγκαθάκια. 
 
Το αγγούρι καλλιεργείται σε αμμοαργιλώδη εδάφη, λίγο όξινα (pH 7-5,5). Η σπορά γίνεται μετά τον Φλεβάρη και μπορεί να συνεχιστεί μέχρι τον Σεπτέμβρη στις πιο θερμές περιοχές. Η σπορά γίνεται σε σπορεία μέσα σε κύπελλα και χώμα φυτωρίου. Σπέρνεται σε βάθος 2-2,5 εκ με κατεύθυνση της μύτης προς τα κάτω. Στη συνέχεια γίνεται επικάλυψη του σπόρου με λίγο βερμικουλίτη προκειμένου να κρατείται η εδαφική υγρασία σταθερή. Ο σπόρος για να φυτρώσει θα πρέπει η εδαφική θερμοκρασία να είναι 20-25 C. Μετά το φύτρωμα του σπόρου ακολουθούν κανονικά ποτίσματα σε σταθερά χρονικά διαστήματα φροντίζοντας ώστε ούτε να στερούμε ούτε να υπερβάλουμε σε νερό και υγρασία. Αν η παραγωγή μας είναι σημαντική τότε φροντίζουμε για τα απαραίτητα ριζοποτίσματα με ειδικό φάρμακο για την φυτόφθορα, με οργανικά λιπάσματα για την ανάπτυξη υγειούς και πλούσιου ριζικού συστήματος καθώς και την αποφυγή προσβολών από έντομα. Όταν τα φυτά μας έχουν 4-5 πραγματικά φύλλα είναι έτοιμα προς μεταφύτευση στο χωράφι μας. Το στάδιο της σποράς μπορεί να πάρει από 25-40 ημέρες ανάλογα με τις συνθήκες. 
 
Το χωράφι στο οποίο θα φυτευτούν τα αγγούρια πρέπει να είναι οργωμένο 2-3 φορές σε βάθος 50εκ τουλάχιστων. Πρέπει να το εμπλουτίσουμε με κοπρια σε αναλογία 2κιλά/τμ η οποία θα είναι χωνεμένη και η οποία θα ενσωματωθεί στο έδαφος κατά το όργωμα. Πρέπει να ξέρετε οτι το όργωμα θα γίνει όταν το χωράφι είναι σε κατάσταση που δεν περιέχει ούτε πολύ υγρασία από τις βροχές αλλά ούτε και ξερό από την καλοκαιρινή ξηρασία. Φροντίζουμε με την κατάλληλη άρδευση να το φέρουμε στην επιθυμητή κατάσταση. Στη συνέχεια κάνουμε επίπεδο το έδαφος και ανοίγουμε λάκκους ανά 50-60 εκ πάνω στη γραμμή φύτευσης και 1-1,2μ στο διάδρομο μεταξύ των φυτών. Τοποθετούμε σταλακτηφόρο σωλήνα με την οπή 10 εκ μακρυά από την ρίζα αλλά μέσα στο λάκκο. Εναλλακτικά μπορούμε να ποτίσουμε με τον σωλήνα μέσα στο λάκκο αλλά ποτέ πάνω στα φύλλα της αγγουριάς για αποφυγή εκδήλωσης ασθενειών. Μπορούμε να προσθέσουμε στο λάκκο κοκκώδες λίπασμα σύνθεσης 11-15-15 Nutri Plus Φυτοθρεπτική, ή εναλλακτικά 12-8-16 Complesal supra Compo, σε αναλογία μία κουταλιά της σούπας σε κάθε λάκκο (100-150κιλ/στρ). Επειδή το αγγούρι είναι απαιτητικό σε ορισμένα στοιχεία προσθέτουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα στοιχεία που λείπουν όπως: ασβέστιο για την καλύτερη εμφάνιση του καρπού, κάλιο για την ανάπτυξη ανθεκτικότητας του φυτού, άζωτο για την ανάπτυξη και την ευθυγράμμιση των αγγουριών. 
 
Επίσης σημαντικά για την απόδοση των αγγουριών είναι το κλάδεμα. Κυρίως για τα αγγούρια θερμοκηπίου, το κλάδεμα είναι βασικό. Μέχρι τα 60εκ κόβουμε και τους βλαστούς και τα αγγούρια που πιθανών βγαίνουν. Από τα 60εκ έως το σύρμα του θερμοκηπίου αφήνουμε τα αγγούρια αλλά κόβουμε τους βλαστούς. Μετά το σύρμα αφήνουμε αγγούρια και βλαστούς ελεύθερα. Τα αγγούρια υπαίθρου δεν ανταποκρίνονται τόσο καλά στο κλάδεμα. Ισως να μειώνεται η παραγωγή τους αν κόψουμε πολλά βλαστάρια εφόσον αυτά βγάζουν αρκετά αγγούρια στους βλαστούς. Η υποστύλωση στις αγγουριές είναι επιτακτική εφόσον έτσι αποφεύγονται πολλές ασθένειες που μεταδίδονται από την επαφή των φύλλων με το υγρό έδαφος. πολλοί μάλιστα παραγωγοί εφευρίσκουν περίτεχνες κατασκευές για την υποστύλωση των αγγουριών σε σχήμα κυβικό ή ορθογώνιο. Έτσι επιτυγχάνουν την συγκομιδή χωρίς να έρχονται σε επαφή με το φυτό που λόγω της ευαισθησίας του προσβάλλεται εύκολα από ασθένειες. Μάλιστα παλαιότερα που δεν υπήρχαν υβρίδια πολλοί παραγωγοί έκοβαν τα αγγούρια με το καλάμι από μακριά για να μην πικρίσουν. Σήμερα το πρόβλημα αυτό έχει ξεπεραστεί μιας και τα περισσότερα υβρίδια είναι άπικρα. 
 
Συχνα παρατηρείται καρπόπτωση των αγγουριών. Οι καρπόί που μόλις σχηματίστηκαν μεγέθους 3-5 εκ αποσπώνται αυτόματα ή κιτρινίζουν πάνω στην αγγουριά και πέφτουν. Αυτό οφείλεται στην κακή θρέψη από την μία αλλά και στην υπερβολική άρδευση από την άλλη. Βεβαίως εξετάζουμε και την περίπτωση του να έχει προσβληθεί από κάποιο έντομο οπότε κάνουμε χρήση κάποιου φυτοπροστατευτικού προϊόντος. Συνήθως όμως, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες όπου οι απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία είναι αυξημένες παρατηρείται η καρπόπτωση γι αυτό και πρέπει να γίνει λίπανση και ελάττωση της ποσότητας άρδευσης έως ενός πιο φυσιολογικού ορίου.
 
Τα αγγούρια είναι ευαίσθητα φυτά και χρειάζονται αρκετά ψεκάσματα προκειμένουν να αποδόσουν αρκετά. Πολλά υβρίδια αν και έχουν αντοχές στο ωίδιο προσβάλονται εύκολα από αυτό. Ειδικά οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες αγγουριού, χρειάζονται προληπτικούς ψεκασμούς από τα πρώτα κιόλας φύλλα. Επίσης ο περονόσπορος είναι συνηθισμένος σε υπαίθριες καλλιέργειες. Τα ψεκάσματα για τον περονόσπορο και το ωίδιο μπορούν να συνδυάζονται. 
 
 
 
 
 


 
ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ  ΤΗΛ: 26610 58666 
 
POWERED BY SigmaWeb's SiteBuilder